Sur-sød sauce med kylling

Drop betegnelsen “usund”

Jeg ved ikke om jeg har sovet for lidt, om nogen har tisset på min sukkermad eller om jeg har fået det forkerte ben ud af sengen i dag – men ligegyldigt årsagen, så voksede min irritationen voldsomt, da jeg så en bloggers indlæg med denne overskrift:

14203347_10154495955512767_3357819647639962279_n
(Jeg har valgt ikke at offentliggøre bloggeren, pga. at det har jeg ingen rettigheder til. Derfor er billedet også kun et udpluk af titlen, men uden billede m.m. Derudover er det ikke et personligt angreb på bloggeren, men derimod formuleringen af overskriften.)

Undskyld mig, men hvordan kan man betegne en fødevare som usund, når den reelt ikke er det?
Jo vel, så er et overbrug af pasta (for en ordengangsskyld også ris og kartofler) ikke specielt godt for kroppen, og vi kan hurtigt snakke om et forhøjet forbrug af kulhydrater. Men når det så er sagt, så er selve fødevaren jo IKKE usund, men derimod MÆNGDEN af fødevaren.
Og er der her tale om fuldkornspasta eller hvide pasta? Hvem henviser bloggeren sig til? Dem, som lever uden kulhydrater eller dem, som er fanget i en jungle af forskellige udtalelser om kost og ernæring?

Det er lige præcis sådan en overskrift, som får mit hjerte til at gøre bare … lidt ondt.
1) Pga. min uddannelse Ernæring og sundhed
2) Pga. at det skaber endnu engang mere forvirring omkring, hvad vi må spise eller ej.
Vi får så mange ting smidt i hovedet på nettet, tv’et – (you name it) om hvordan vi skal leve og spise.
Bund ærligt, så jeg synes simpelthen ikke at man som professionel eller fritidsblogger, kan tillade sig at gøre sig selv til en ekspert på “usunde” fødevarer indenfor dette område.
At have en holdning er en ting – og det må man selvfølgelig gerne.
Jeg skal ikke kommentere på, om nogle vælger at leve efter forskellige kurer, livsstile osv. (Bare det virker for dig, så er jeg glad! MØS)
Det jeg vil frem til her, er at man ikke kan komme med sådan en konkret udtalelse om en fødevarer medmindre man har en uddannelse inden for området (HURRA FOR MIG!) og kan komme med nogle konkrete og faglige udtalelser, eventuelt direkte beviser/kilder, som man er sat 100% ind i.
En videnskabsmænd kan vel også gå an – men igen. Pointen er ikke hvad folk vælger at spise, det er hvordan vi udtrykker os!

…. Jeg har lært ved at være blogger, man altid lige skal huske at vaske sin egen tavle ren inden man kommentere på andres. Dem som følger mig, ved at jeg selv kan finde på at erstatte min pasta under min kødsovs. MEN .. det gør jeg hovedsageligt af 2 årsager:
1) Jeg elsker smagen af grøntsager. Jeg elsker at spise spidskål eller gulerødder, fordi det knaser. For mig er det også en god måde at få flere grøntsager på, hvis det har haltet i løbet af dagen.

2) Jeg er bevidst om, at pga mit vægttab (og min “jeg skal lige have et stykke kage til dessert – gerne flere gange om ugen”) at jeg skære lidt ned i kulhydrater. Så har jeg spist masser af gryn, rugbrød, perlebyg, eventuelt pasta, m.m i løbet af dagen, kan jeg godt finde på at undvære det om aftenen.
Men igen – jeg har jo spist det omtalte “usunde” i løbet af dagen.

Vil man altså gerne smide et par kilo, så er det en fordel at begrænse mængden og vælge de grove typer af pasta (også ris.)
Fuldkornsprodukterne bidrager til flere kostfibre, som mætter bedre og længere, så du ikke falder i kage fælden sidst på aftenen. Derudover indeholder fuldkornsprodukter også vitaminer og mineraler.
Dvs. Man behøver altså ikke at undvære kulhydrater, hvis man gerne vil kunne lukke de bukser man har gemt væk inde i skabet. Du kan eventuelt læse meget mere om kulhydrater her : hvis du gerne vil have lidt bedre syn og forståelse for kulhydrater og dens betydning.

Til at slutte af med, vil jeg igen lige påminde folk om, at dette ikke er en personlig kritik af den blogger, jeg fandt artiklen til. Det er mere et råb om, at vi altid SAGTENS kan spise pasta (ris, kartofler … og selvfølgelig også lidt kage, slik og nutella). Tænk på mængden og hyppigheden af indtagelsen og lad vær med at tænk på selve fødevaren. IT’S CALLED BALANCE.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sur-sød sauce med kylling