Blomkålsgratin
En ret hovedsageligt på grøntsager, og smager fantastisk? Ja, så skal du prøve blomkålsgratin.
Det er en ret, jeg har elsket siden barnslille, men aldrig fået taget mig sammen til at lave.
I går prøvede jeg så kræfter på det, og resultatet blev som jeg husker fra barndommen – GODT!
Normalt vil jeg spise den uden nogen former for kød, men pga. kæresten tilsatte jeg lidt skinke i strimler. 🙂
Ingredienser til 4 personer:
1000 g blomkål
40 g smør
50 g hvedemel
1,5 dl koge vand fra blomkålene
1,5 dl minimælk
4 æggeblommer
4 æggehvide
salt og peber
revet muskatnød
50 g revet ost (16%)
Fremgangsmåde:
Skær blomkålen ud i større buketter.
Kog dem i en gryde i omkring 4 minutter.
Hæld vandet fra (gem 1,5 dl) og kom blomkålen i et smurt ovnfast fad.
Smelt smøret i en gryde. Tilsæt mel og pisk godt! Det må ikke brænde på.
Tilsæt stille og roligt mælken imens der piskes.
Når al mælken er tilsat, køres samme princip med kogevandet.
Smag til med salt, peber og muskatnød.
Når sovsen er cremet, sættes den til afkøling.
Fordel æggene i 2 skåle – en med æggehvide og en med æggeblomme.
Pisk æggehviderne stive, imens sovsen køler af.
Bland æggeblommerne i den halv lune sovs.
Vend derefter æggehviderne i sovsen.
Tilsæt skinken i sovsen (hvis det ønskes).
Hæld sovsen udover blomkålene og pynt med revet ost.
Bag i ovnen ved 180 grader (varmluft) i 40 minutter.
Ernæringsberegninger pr. portion:
Kcal: 370
Protein: 26 g
Kulhydrat: 18 g
Kostfibre: 7 g
Fedt: 20 g
– Mættet fedt: 8,8 g
– Monoumættet fedt: 6,1 g
Polyumættet fedt: 3 g
Ingen kommentarer endnu